Web 3.0 Tasarımı: Yeni Bir Dönem Başlıyor
Artık web 3.0 olarak adlandırılan İnternet devriminin dönüm noktasındayız. Yalnızca bir arama motoruna yazdıklarınızı değil, aynı zamanda metin, ses veya başka türlü ne istediğinizi de anlayan yeni bir internet türü hayal edin; tükettiğiniz tüm içeriğin size her zamankinden daha fazla uyarlandığı.
Web 3.0'ın ne olduğunu temsil eden birkaç açıkça tanımlanmış çerçeve vardır. Bu nedenle, bu yazımızda perdeyi aralamak ve sizi İnternet web tasarımı 3.0 çağında yeni bir aşamaya biraz daha yakından tanıtmak istiyoruz; neye benzeyecek ve hayatımızı nasıl değiştirecek?
Web 1.0, 2.0 VS 3.0 Nedir?
Zamanda geriye gidelim ve Web 1.0'ın nasıl ortaya çıktığına, İnternet'in kendisinin nasıl doğduğuna ve 2.0'a nasıl evrildiğine bakalım.
ağ 1.0
İnternetin ortaya çıkış zamanı 60'ların ortası olarak kabul edilebilir. O zaman, gelişimi küçük bilim adamları ve ordu tarafından gerçekleştirilen en dış bilgisayar ağları oluşturulmaya başlandı. Ağdaki bilgisayarlar arasındaki etkileşimi tanımlayan en basit protokoller işe yaradıysa, zaten başarılıydı. Ancak, bu teknolojiler kamusal alanda değil, yalnızca dar bir uzmanlar çevresi tarafından kullanılabilir durumdaydı. Bu tür ağların kullanıcıları, basit metin mesajları alışverişi yaparak iletişim kurabilir ve ancak bir süre sonra birbirlerine ilk elektronik mektupları (e-posta) göndermeyi öğrenirler. Ancak, bu tür gelişmelerin ticari uygulaması düşünülmedi bile.

WEB 1.0 ÇAĞI
Bu tür teknolojiler uzun süre kapalı bir biçimde kalamazdı: bilim adamlarının çoğu telekomünikasyon teknolojileriyle ilgilendi ve kısa süre sonra Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nden (CERN) adamlar İnternet ve özellikle Tim Berners ile ilgilenmeye başladı. World Wide Web (WWW) - World Wide Web kavramını öneren Lee.
World Wide Web, birbirine bağlı ve veri alışverişi yapan bir bilgisayar ağıdır. Ancak, farklı kıtalarda olabilirler. İnternetin kendisini bu tür ajanların bulunduğu fiziksel bir alan olarak düşünmek mümkün hale geldi. World Wide Web, ağdaki katılımcılar arasında bir ilişkiydi.
WWW ortaya çıktığında Web 1.0 diye bir terim yoktu. Web 1.0 terimi, Web 2.0'ın ortaya çıkışından kısa bir süre sonra ortaya çıkmıştır. Web 2.0'dan önce gelen eski teknolojiler böyle anılmaya başlandı.
Web 1.0 zamanının internetinin nasıl olduğunu anlamak için geçen yüzyılın 90'lı yıllarının başlarına dönelim.
Teknolojik anlamda bunlar, nispeten zayıf bilgisayarları bağlamak için en basit HTTP ve URL protokolleriydi; yazılım yalnızca Web 1.0'ın ana içeriğini oluşturan basit, statik sitelerin oluşturulmasına izin verdi - bu siteler basitti, yalnızca okumaya zar zor uyarlandı.
Web 1.0 sırasında, video ve ses akışı yoktu (görünümleri çok daha sonraki bir zamana atfedilmelidir), henüz sosyal ağlar yoktu - sadece IRS protokolüne dayalı en basit sohbetler vardı.
İnternet, kullanıcılar için giderek daha çekici hale geldi ve Web 2.0 teknolojilerinin sözde çağı ortaya çıkmaya başladı.
Web 2.0
Tarayıcı Savaşları ve Web 1.0'ın yükselişi sırasında içeriğin ortaya çıkmasından sonra, bu alana çok para akmaya başladı. Google, Microsoft ve Apple gibi teknoloji devleri, tarayıcılarını tanıtmak için bir süre sonra pazara girdiler.
Aynı zamanda, içeriğin kendisi giderek daha karmaşık hale geldi. Sonuç olarak, geliştiriciler Web 1.0 paradigmasının artık kullanıcıların artan ihtiyaçlarını karşılayamayacağı sonucuna vardılar.

WEB 1.0 VE 2.0 ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Ayrıca, Web 1.0'da ya eskilerin yerini alan ya da daha önce var olmayan teknolojiler ortaya çıkmaya başladı. Örneğin, ses ve video akışı. Youtube ve Facebook gibi ses ve video içeriklerinin kullanıcılardan artan bir popülarite ve onay kazandığı sosyal ağlar ortaya çıktı.
Analistler ve tarihçiler, güncellenmiş İnternet 2.0 sürümünün ortaya çıkışını dot-com'ların çöküşüyle ilişkilendiriyor: bu, 2000'lerden günümüze kadar uzun bir dönem. Ancak, yaklaşık 20 yıldır var olan Web 2.0 ile yaklaşık on yıldır var olan Web 1.0'ı karşılaştırırsak, şu soru ortaya çıkıyor: Web 2.0 kararlı bir şekilde çalışıyor mu ve tüm protokoller sorunlarını niteliksel olarak çözüyor mu?
Web 2.0'da önde gelen teknik çözümlerin ne işe yaradığını ve hangi sorunlarla karşılaştıklarını anlayalım.
Başlangıç olarak, şu anda Web 2.0 hala HTTP paradigmasına bağlıdır ve URL biçimindeki köprüler ve DNS adresleme yardımıyla çalışır - bu teknolojilerden biri bize geçen yüzyılın 80'li yılların ortalarından, diğeri ise son yüzyılın ortalarından geldi. 90'lar.
Bu tür internet teknolojileri, merkezi çözümlere dayanmaktadır. Uygulamaları ve uygulamaları merkezi bir sunucu üzerinden gerçekleştirilir. Kullanıcılar bir istekle başvurur, ardından sunucu İnternet'teki adreslerden hangilerinin istenen içeriği içerdiğini belirtir.
DNS sunucularının sayısı sınırlıdır. İnternette giderek daha fazla kullanıcı var. DNS sunucularının artan sayıda isteği işlemesi gerekir, bu da teslimat hızı sorunlarına veya veri kullanılamamasına neden olur. Bu durum, internetin kısa süre içinde teknolojik olarak hız sınırına yaklaşması sonucunu doğurabilir. Belki de bu bir yıl içinde, en kötü ihtimalle önümüzdeki aylarda veya günlerde gerçekleşecek.

WEB 2.0 NELERDEN OLUŞUR?
Web 2.0'ın hızlı başarısını görüyoruz, ancak bu başarının onu kontrol eden teknoloji şirketlerinin ticari başarısı ile yakından ilişkili olduğunu unutuyoruz. Verileri, sunucuları, bulut depolamayı ve hatta normal sağlayıcıları kontrol ederler.
Şirketler yalnızca kendi şartlarını kullanıcılara dikte etmekle kalmaz, aynı zamanda İnternet'i de etkileyebilir ve onu katı sansüre düşme riskine maruz bırakabilir. Üstelik jeopolitik özelliklere göre interneti kolayca segmentlere ayırabiliyorlar. Ancak, bu tür bölümlendirme sadece teknolojik şirketler veya hükümetler tarafından gerçekleştirilemez. Zaten yeterli miktarda kaynağa sahip bireysel bireylere sahiptir.
Web 1.0 ve Web 2.0 pazarlama terimlerinin başarısı ile insanlar mevcut paradigmayı değiştirmeyi düşünmeye başladılar. Ayrıca kullanıcılar ve geliştiriciler, basit entegrasyonlarla çözülemeyecek birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır.
Büyük olasılıkla, temelde çözülmeleri gerekecek.
Peki Web 3.0 Tasarımı Hakkında Neler Var?
Geliştiriciler, 2000'lerin başlarından ortalarına kadar Web 3.0'ın nasıl olacağını düşünmeye başladılar. İnternetin anlamsal olması gerektiğine inanıyorlardı, yani hem insanlar hem de robotlar içinde eşit derecede iyi çalışabilirler. İkincisi, istekler arasında kurulan insan ilişkileri için neyin gerekli olduğunu anlayacaktır.
Ancak bu kavram geniş bir kullanıcı desteği görmemiş ve araştırma teorileri kapsamında kalmıştır. Daha sonra, blok zincir teknolojilerinin ve dağıtık defter teknolojilerinin ortaya çıkması ve yayılmasından sonra, geliştiriciler Web 3.0'ın blok zincirinin temelleri üzerine inşa edilmesi gerektiği hakkında konuşmaya başladılar.
2014 yılında eski Ethereum CTO'su Gavin Wood tarafından başlatılan fikir, yeni bir İnternet nesli öngörüyor. Ekibimiz, Web 3.0'ın sahip olması gereken kritik bileşenlerden birkaçını belirledi:
- İçerik adresleme;
- Konsensüs hesaplaması;
- Kripto Kişilik;
- tarama
İçerik Adresleme
İçeriği almak için tam olarak hangi sunucuda bulunduğunu bilmek gerekli değildir. Halihazırda IPFS, Swarm, Dat-protocol gibi, içeriğin kendisini, içeriğin nerede olduğunu ve nasıl iletildiğini linkin kendisinde açıklayan teknolojiler var. Ne yazık ki, bu tür bağlantılar normal bir karma gibi görünüyor ve çok okunaklı değil. Yine de gelecekte, yenilenmiş bir İnternet'te bu paradigmanın haklı çıkacağını ve içerik adreslemenin HTTP paradigması ve URL standartlarının yerini almasını bekliyoruz.
Hesaplama Konsensüsü
Mevcut durumunda Blockchain, bu veritabanını akıllı bir bilgi grafiğine dönüştürebilecek kadar küçük bir ayrıntıdan yoksun basit bir veritabanı gibidir.
Web 2.0'da, verileri indeksleme fikriyle Google gibi devler var. Bu nedenle, fiili olarak, giderek daha fazla kullanıcı Google'a ve onun siteleri nasıl indekslediğine ve değerlendirdiğine (sıralamalarına) bağımlıdır.
Google'ın artık makinelerinin nasıl çalıştığını ve verilerin nasıl sıralandığını tam olarak anlamadığı ve bunun sonuçları tahmin edilemeyen böyle bir felakete dönüşebileceği belirtilmelidir.
Bunu önlemek için, örneğin interneti endeksleyebilen ve blok zincir teknolojileri üzerine kurulu bir bilgi grafiği oluşturabilen Cosmos ve Tendermint teknolojilerini kullanarak merkezi olmayan çözümlerin düzenlenmesi önerilmektedir. Bu teknolojiler, kullanıcılara, reklam şirketlerinin müdahalesi olmadan, sansür ve diğer faktörler olmaksızın, yalnızca insanların veya makinelerin çıkarlarına dayalı olarak oluşturulan verilere erişim sağlayabilir.
Cosmos ve Tendermint, mevcut teknolojilerdir, blok zincirlerinin nasıl etkileşime girdiğini ve dağıtılmış bir bilgi grafiğinde fikir birliğine vardığını açıklayan fikirlerdir.
Bilginin kendisi, gerçeklerden çıkarılan bilgidir – değerli veriler. Bu tür verileri, güncellenmiş İnternet'teki merkezi olmayan kayıtlarda depolamak istiyoruz. Aralarındaki senkronizasyon ve bu bilginin nasıl güncelleneceğine dair bilgiler (bu bilgi grafiğinin nasıl genişletileceği), Cosmos blok zincirindeki Tendermint protokolüne benzer protokoller tarafından ele alınmalıdır.
Bu tür kavramların gelişmesiyle birlikte birçok çözüm ortaya çıkacaktır. Bu sadece şu anda bizim dikkatimiz değil. Son zamanlarda Google da bu konuyla ilgilenmeye başladı ve ilk kimin çözeceğini söylemek zor.
kriptolisiteler
Mevcut Web 2.0'da çoğu kullanıcı, web'de kaldıktan sonra kendileri ve eylemleri hakkında önemli bilgiler bırakmaktadır. İnternetin mimarisi ile ilgisi var.
Blok zincirinin ortaya çıkmasıyla birlikte, kullanıcılar nihayet özgürdü. Uygulamaları ve veritabanlarını anonim olarak kullanarak ödeme yapmanın mümkün olacağı zaman geliyor.
Gelecekte böyle bir durumun, Web 3.0'da bir bireyin kişiliğinin olmayacağı, sadece blok zincirinde bir dizi veriyi temsil eden karakterinin (avatarının) olacağı gerçeğine yol açacağını varsayıyoruz. Üstelik böyle bir kripto-kişilik sadece bir kişi olamaz. Bir robot veya başka bir organizma olabilir, aslında herhangi bir yaşam biçimi olabilir.
tarama
Web 3.0, kullanıcıların ağdaki verilere serbestçe erişebilmeleri, bunları değiştirebilmeleri ve çoğaltabilmeleri için mümkün olduğunca merkezi olmayan ve şirketlerin kontrolünün ötesinde olmalıdır. Böyle bir mimaride, kullanıcılar, arama sorgularıyla ilgili bilgileri bırakıp bırakmama, reklam alma veya almama, üzerinde kazanma fırsatı olmadan karar verme hakkına sahiptir.
Şimdi web3 tarayıcıları oluşturma girişimlerinin ilkini görüyoruz. Zaten heyecan verici bir MetaMask, Ethereum, Mist, Parity düğümü, Brave ve diğerleri ile çalışmak için bir istemci üzerinde bir tarayıcı var. Bu tarayıcılar şimdiden yenilenmiş bir İnternet vizyonu yaratıyor. Sorun, hepsinin bir şekilde mevcut Web 2.0'a bağımlı olmalarıdır.
Web 3.0 tasarımı: Eksiksiz Bir Genel Bakış
Siteniz yeni Web 3.0 gereksinimlerini nasıl karşılayabilir? Herkes Web 3.0'ın var olduğu konusunda hemfikirdir, ancak merkezi olmayan ve anlamsal web vizyonu hala gerçekleştirilmekten çok uzaktır. Ancak, bazı özellikler standart web arayüzümüzde zaten iyi bir şekilde uygulanmaktadır.
Deneyimli bir web tasarım şirketi olarak Gapsy, daha verimli ve başarılı tasarım ve geliştirme çözümleri oluşturmak için sürekli çalışıyor. Web 3.0 dünyasında web sitenizin başarılı olması için gerekli olacak bazı belirli eğilimleri bu şekilde belirledik. İşte bunların tam listesi:
Yapay zekaya (AI) dayalı internet tasarımı
Amaç, kullanıcı arayüzünü serbest bırakan daha pürüzsüz ve daha kullanıcı dostu web tasarımları oluşturmaktır. Böyle bir web sitesi yapmak için doğru veri türü ve sağlam bir analitik sistemi ile başlamamız gerekiyor.
Gelecekte yapay zeka çerçevelerini kullanmak, tasarımcılar ve geliştiriciler, web tasarım trendleri 3.0'dan hedef kitlenin ne istediğini ve nasıl göründüğünü daha iyi anlayacaktır. Yaş, cinsiyet, konum, meslek ve daha fazlası gibi çeşitli verilere dayanarak, deneyimli tasarım ajansları tasarım gereksinimlerini tam olarak belirleyecektir. Etkili bir web sitesi geliştirmek için verileri kullanmak zaten yaygın bir uygulamadır. Ancak gelecekte endüstri standardı olacak.

AI, WEB 3.0'DAKİ ANA ŞEYDİR
Yapay Tasarım Zekası olarak da bilinen ADI olmadan Web Design 3.0'da AI hakkında konuşamayız. Dünya çapındaki web tasarımcılarının belası olan ADI'nin yakında başarılı olacağına inanıyoruz. Ancak unutmayın, ADI insan tasarımcıların yerini almayacak. Bu sadece tasarım sürecini basitleştirecek bir araçtır.
ADI sistemleri tasarımcıların sonu değildir. ADI ile web tasarımcıları, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunan gerçekten dinamik web tasarımları oluşturarak yapmaları gereken tekrarlayan görevleri azaltabilir.
Semantik Web için web sitesi optimizasyonu
Web 3.0'ın işi nasıl etkileyeceği ile ilgileniyorsak, Semantik Web'i dikkate almalıyız.
En büyük Web 3.0 USP, genel anahtar kelimeye dayalı sonuçlardan daha fazla bağlamsal arama yanıtı sağlayacaktır. Ve böyle bir senaryoda başarılı olmak için web sitenizin akıllı sesli arama özellikleriyle iyi bir şekilde optimize edilmiş olması gerekir.
Örneğin, bir arama motorunda “mustang” kelimesini kullandığımızda, daha çok ünlü otomobil Ford Mustang ile ilgili sonuçlar alıyoruz. Ama mustang da bir hayvandır. Semantik Web, anahtar kelime kullanımındaki farkı anlayacak ve alakalı sonuçlar sağlayacaktır.

WEB 3.0 ANLAMSAL WEB OPTİMİZASYONU
Geleneksel arama yöntemleri hızla değiştiği için, kullanıcılar İnternet'in arama terimlerini değil, sorgularında ne anlama geldiklerini anlamasını istiyor. Bunun için web tasarım 3.0 için hedef kullanıcılarla ilgili zengin veri setleri ve yapılandırılmış veriler kullanılması önerilir.
Yapay zeka tabanlı veri analitiği için web teknolojilerinin gücü, son kullanıcıların daha ince ayrıntılarına odaklanmamıza ve arama etkinliklerinin bağlamını daha iyi anlamamıza olanak tanır. Örneğin, çevrimiçi olarak uygun fiyatlı bir akıllı telefon arayan bir son kullanıcı hayal edin. Arama motorları, telefon kullanımı ve en sık yaptıkları işlemler hakkında daha iyi bir deneyim kazanarak etkinliklerine mükemmel şekilde uyan telefonları görüntüler.
Yapılandırılmış verilerin gelecekte anlamsal ağın anahtarı olması bekleniyor. Bu, bir içerik parçası içindeki verileri etiketlemek için kullanılan bir çözümdür. Bu etiketleme uygulaması, arama motorlarının verileri daha iyi anlamasına ve daha bağlamsal arama sonuçları sağlamasına olanak tanır.
Semantik Web için kapsamlı destek sağlayan sohbet robotları
Semantik Web ve bunun web tasarımı üzerindeki etkisi gibi Web 3.0 özelliklerini zaten tartışmıştık. Ancak, web'de anlamsal bir deneyim yaratmanın başka bir yönü daha var: sohbet robotları.
Muhtemelen web sitenizde zaten bir sohbet robotunuz var veya bir tane entegre etmeyi planlıyorsunuz. Modern sohbet robotları daha iyidir. Çok fazla bilgi sağlayabilir ve kullanıcılara yardımcı olabilirler. Ancak, bu bir insanın yapabileceğinden çok uzak. Bu nedenle, bir sohbet robotunu entegre ederken, iş ortağınızın web tasarım ve geliştirme şirketinizin GPT-3 gibi en son teknolojileri kullandığından emin olun.

WEB 3.0 İÇİN SOHBET ROBOTLARININ KULLANIMI
GPT-3 olarak da bilinen Generative Pretrained Transformer 3, eğitimli bir AI aracıdır. Bu, ilerledikçe öğrenen geleneksel AI tabanlı sohbet robotlarının aksine, bu metin oluşturma algoritmasının gerekli verilerle zaten eğitilmiş olduğu anlamına gelir. Dil yapısına sahip her türlü içeriği oluşturabilir. Bu, web sitenizde bir sohbet robotu çalıştırmak için bu tür bir teknolojiyi kullanmanın sizi web sitenizin Web 3.0 standartlarıyla uyumlu olmasına daha da yakınlaştıracağı anlamına gelir.
Web 3.0 Tasarımı Neredeyse Geldi, Artık Bekleyecek Vakit Yok!
Web 3.0 tasarımı sorusunun cevabı, İnternet'in gelecekte sorgularımız için doğru arama sonuçlarını bulmamıza yardımcı olacak kadar yetenekli olacağını gösteriyor. Ayrıca, hassas bir AI/ML tabanlı İnternet, günümüzün web'inin sürtünmesinden etkilenmeyen daha adil bir çevrimiçi deneyim sağlayacaktır. Ve bu sorunsuz ağın bir parçası olmak için çevrimiçi iş platformunuzun önemli ölçüde değişmesi gerekiyor.
İnternetin bu ütopik dünyasına uyum sağlamak için sitenizin Web 3.0 tasarım trendlerine ihtiyacı var. Tasarım ve geliştirmenin yukarıda belirtilen yönlerini kullanmak, web devriminin bu sonraki döneminden en iyi şekilde yararlanmanızı kolaylaştıracaktır. Ve Gapsy , herhangi bir zaman akışına ve çeşitli trendlere uymanıza yardımcı olacaktır. Bu yüzden bize bir istekhttps://zamran.com/iletisim bırakın , daha fazla işbirliği için sizinle iletişime geçeceğiz.