Arama Motoru Sonuçlarında kullanıcı deneyiminin önemi
Kullanıcı deneyimi, web tasarımın en önemli ilkelerinden biridir. İster bir portföy , ister bir profil sayfası veya bir web sitesinin tamamı olsun, web'de tasarladığınız her sayfada UX'e odaklandığınıza şüphe yoktur .
Ne yazık ki, birçok uzmanın unuttuğu şey, UX'in sadece dijital sayfalar için geçerli olmadığıdır. Bu, web sitenizin ana sayfalarından e-posta pazarlama mesajlarınıza ve hatta Google'daki listelemelerinize kadar her şey için doğru UX stratejilerini keşfetmeniz gerektiği anlamına gelir.
Bugün, arama motorlarında müşterinizin resmine UX ilkelerini uygulayabileceğiniz yolları keşfedeceğiz.
Arama Motoru Listelemeniz Neden Önemlidir?
Temel bilgilerle başlayalım…
Müşterilerin %89'u satın alma süreçlerine bir arama motoruyla başlıyor.
Bu, ister hizmetlerinizi satmak için bir portföy oluşturuyor olun ister bir müşteri için bir web sitesi oluşturuyor olun, bir müşterinin tasarımınızla ilk bağlantısının ana sayfada olmadığı anlamına gelir.
Geliştiriciler ve web tasarımcılar, çevrimiçi ortamda başarılı olmak söz konusu olduğunda ilk izlenimlerin önemli olduğunu bilirler. Ancak, bu ilk izlenimlerin bir sosyal medya kanalında, bir açılış sayfasında veya bir ana sayfada gerçekleştiğini varsayarlar.
Gerçek şu ki, çoğu zaman, farkına bile varmadan son kullanıcı için belirli bir deneyim yaşatırsınız. Güzel bir site tasarımı veya harika bir CTA teklifi ile bir kitleyi şaşırtmadan önce, onları Google bağlantınızı tıklamaya ikna etmeniz gerekir.
Nasıl bir web sitesindeki UX, hedef kitlenize ihtiyaç duydukları şeyi bilinçli ve stratejik bir şekilde vermekle ilgiliyse, arama motoru sonuçlarındaki UX de aynı şekilde çalışır.
UX ile Arama Listenizi Nasıl Öne Çıkarırsınız?
Peki, UX ilkelerini Google Arama sonuçlarınıza nasıl uygulamaya başlarsınız?
Düşündüğünden çok daha kolay.
1. ADIM: ANINDA DEĞERİ GÖSTER
Bir web sitesinde mükemmel bir deneyim sunmak, genellikle son kullanıcılara ihtiyaç duydukları bilgileri olabildiğince çabuk sağlamak anlamına gelir. Bir açılış sayfası tasarladığınızı hayal edin; Hedef kitlenizin ihtiyaç duyduklarını bulmak için sonsuza kadar gezinmesini istemezsiniz. Bunun yerine, sayfanın değerinin hemen görünür olmasını sağlarsınız.
Arama motoru listeniz için bir resim oluştururken aynı yaklaşımı uygulamanız gerekir. Bu genellikle iki şey hakkında dikkatlice düşünmek anlamına gelir:
- Başlığınız
- Meta açıklamanız
10 kullanıcıdan yaklaşık 8'i, ilgi çekiciyse bir başlığı tıklayacağını söylüyor . Bu, SEO stratejinizi geliştirmek için başka bir şey yapmadan önce, web sayfanızın başlığının hedef kitlenin dikkatini çekeceğinden emin olmanız gerektiği anlamına gelir.
En iyi başlıklar anında değer sağlar.
Hemen, bu başlıklar izleyiciye sayfayı tıkladıklarında tam olarak ne alacaklarını söyler. Söz, eylemi harekete geçirirken, netlik markanın bilgili doğasını vurgular.
Bir sayfa için mükemmel bir başlık kullanmanın en güzel yanı, arama sonuçlarında nerede sıralandığınızın önemli olmamasıdır. İster 2 ister 5 numara olun, müşterileriniz istedikleri bir şeyi bulurlarsa tıklayacaktır.
Tıpkı bir açılış sayfasında bir CTA kullanmak gibi. Başlıklarınızın şunlar olduğundan emin olun:
- Bilgilendirici: Kitle değerinizi hemen gösterin
- Mobil cihazlar için optimize edildi: Kitlenizin bazı ekranlarda başlığınızın tamamını göremeyebileceğini unutmayın. Bu, ilk kelimeleri saymanız gerektiği anlamına gelir.
- Okuması kolay: Kısa, basit ve anlaşılır tutun. Son kullanıcının dilini konuşun
2. ADIM: URL'LERİNİZLE GÜVEN OLUŞTURUN
Güven faktörleri, iyi bir kullanıcı deneyiminin bir diğer önemli parçasıdır .
Yeni bir marka için bir web sitesi tasarlarken, ziyaretçilerin kendilerini rahat hissetmelerini sağlamanın sizin işiniz olduğunu bilirsiniz. Günümüzün dijital dünyasında bile, pek çok müşteri paralarını veya bilgilerini yeni bir şirkete vermek konusunda rahat hissetmeyecek.
Tasarladığınız web sitesinde marka güvenilirliğini artırmak için güven sembolleri, incelemeler ve referanslar gibi şeyler uygulayabilirsiniz. Arama motorlarında her şey URL'nizle başlar.
Sayfanın yapısını vurgulayan arama dostu URL'ler, hedef kitlenizin içini rahatlatacaktır. SERP’lerde “SEO Nedir” ile ilgili bir sayfaya tıkladıklarında bir sürü sayı ve sembol yerine eşleşen bir URL görmek isterler.
Listenizin daha yetkili görünmesini sağlamak için arama dostu kalıcı bağlantı yapılarını kullanın. Bu, müşterinizin bir sayfaya tıklama şansını artıracak ve bağlantıyı arkadaşlarıyla paylaşma olasılığını artıracaktır.
Bir bağlantı yapısına karar verdiğinizde, sitenin tamamında tutarlı olduğundan emin olun. Bir bağlantı, hedef kitlenizin web siteniz için gördüğü URL'lerin geri kalanıyla eşleşmiyorsa, yanlış sayfada olduklarını düşünebilirler. Bu, hemen çıkma oranınızı artırır.
3. ADIM: META AÇIKLAMANIZLA BİLGİLENDİRİCİ OLUN
Bir web sitesinde mükemmel UX sunmak için, ziyaretçinizin en acil sorularına mümkün olan en kısa sürede tüm yanıtları bulmasını sağlarsınız. Bu, her sayfada doğru bilgileri sağlamayı ve bir ziyaretçinin yolculuğunu desteklemek için doğru gezinme yapısını kullanmayı içerir.
SERP'lerde, aynı bilgilendirici deneyimi bir meta açıklama ile sunabilirsiniz. Meta açıklamalar genellikle göz ardı edilse de, çok fazla değer sağlayabilir ve sizin veya müşterinizin doğru ilk izlenimi vermesine yardımcı olabilir.
Meta açıklamalarınızda ustalaşmak için:
- 160 karakterin tamamını kullanın: Bu küçük alanda mümkün olduğunca çok yararlı bilgi sağlayarak meta açıklamanızdan en iyi şekilde yararlanın.
- Bir CTA (Harekete geçirme çağrısı) ekleyin: CTA'lar müşterilere bir web sitesindeki sayfalarda rehberlik etmeye yardımcı olduğu gibi, SERP'lere yapılan tıklamaları çekmeye de yardımcı olabilirler. Arama görselinizi öne çıkarırken "hakkında bilgi edinin" veya "burayı tıklayın" gibi bir harekete geçirici mesaj mantıklıdır.
- Değere odaklanın: Müşterilerinize, listelemenizi tıkladıklarında onlar için neler olduğuna dair bir fikir sağlamaya odaklanın.
Meta açıklamanıza anahtar kelimeler eklemenin de genellikle yararlı olduğunu unutmayın. Anahtar kelimeler, daha üst sıralarda yer alma şansınızı artırır, ancak aynı zamanda hedef kitlenize doğru sonuca baktıklarını da gösterir.
4.ADIM: ZENGİN SNİPPET'LERLE GÖZÜ ÇİZİN
Muhtemelen, arama motoru sonuç sayfalarının son birkaç yılda epey değiştiğini fark etmişsinizdir. Google, sonuçları daha alakalı ve bilgilendirici hale getirmeye çalışırken, zengin snippet'ler gibi şeylerin yükselişini gördük. Zengin snippet'ler, kitlenize nereye bakmaları gerektiğini söylemek için mükemmeldir.
Bir web sitesinde, hedef kitlenizin dikkatini belirli bir alana çekmek için zıt renkler ve animasyon gibi tasarım öğelerini kullanırsınız. Arama motorlarında zengin snippet'ler aynı sonuçları sağlayabilir. Aradaki fark, bir ziyaretçiye bir sayfada bir sonraki adımda ne yapacağını söylemek yerine, onlara bir rakibin değil, sizin sitenizi tıklamasını söylüyor olmanızdır.
Google zengin snippet'leri tanıttığında, yöneticilere en iyi içeriklerini sergilemenin bir yolunu sağlamak istedi. Zengin snippet'ler, incelemeleri gösterebildikleri için günümüzde en yaygın olarak ürün ve iletişim sayfalarında kullanılmaktadır.
WordPress kullanıcısıysanız veya müşteriniz varsa sitenize zengin bir snippet eklentisi yükleyin . Web sitesine ihtiyacınız olan içeriği girdiğinizde, snippet'i yapılandırmak için Zengin snippet aracınızdaki açılır menüyü kullanın.
İdeal olarak, arama sonuçlarının en üstünde öne çıkmak istiyorsanız tam, zengin snippet'i hedeflemeniz gerekir. Öne çıkan snippet'lerin çoğunda hem metin hem de resim bulunur. Her ikisine de harika içerikler yazarak ve ilgili bir görselle birleştirerek erişmeniz gerekiyor.
ADIM 5: ÇEŞİTLİLİK SAĞLAYIN (SONUÇLARIN DAHA FAZLASINI ALIN)
Bir web sitesi tasarımcısı veya geliştiricisi olarak, farklı insanların genellikle farklı şeylere çekileceğini bileceksiniz. Ziyaretçilerinizden bazıları hemen bir dizi madde işareti görebilir ve bunları sorularına yanıt aramak için kullanabilir. Diğer ziyaretçiler, onlara rehberlik edecek resimler veya videolar isteyecektir. Peki, SERPS'de bu tür bir çeşitliliği nasıl sağlıyorsunuz?
En kolay seçenek, arama sonucu sayfalarından daha fazlasını almayı hedeflemektir. Google artık müşterilerin istedikleri yanıtları almaları için bir dizi farklı yol sunuyor. Google'da "Google benim İşletmem nasıl kullanılır" araması yaptığınızda, blogların bağlantılarının yanı sıra YouTube Videolarının bir listesini ve "İnsanlar da Soruyor" bölümünü görürsünüz.
Sizin veya bir müşterinin aynı anahtar kelimeler için farklı içerik sıralamalarına sahip olduğundan emin olmak, herhangi bir müşterinin arama motorlarındaki deneyimini önemli ölçüde iyileştirebilir. Çoğu zaman, imajınızı SERP'lere yayma süreci, bazı farklı içerik türleri oluşturmak kadar basittir.
Videonun avantajlarına erişmek için müşterinizden en sık sorulan sorulardan bazıları veya en çok kapsanan konular için YouTube videoları oluşturmasını isteyin. Müşteriniz için SEO pazarlamasına yardımcı oluyorsanız, bir SSS sayfası veya makalelerdeki soruları hızlı ve net bir şekilde yanıtlama yöntemine sahip olduklarından emin olun, böylece “İnsanlar da Soruyor” bölümünde görünmeleri daha olasıdır.
6. ADIM: GOOGLE MY BUSİNESS İLE YETKİ EKLEYİN
Google My Business'tan bahsetmişken, bu, arama sonuçlarında UX'i geliştirmek için başka bir mükemmel araçtır. İşletme sahiplerinin, bilgilerin arama sonuçlarında nasıl göründüğünü yönetmelerine olanak tanır.
Bu hizmetle, bir şirketin Google haritalarındaki, Bilgi Grafiği'ndeki ve herhangi bir çevrimiçi incelemedeki konumunu yönetebilirsiniz. Bir şirketin konumunu belirlemek, hedef kitlelerin hızla bir işletme bulmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Unutmayın müşterilerinin yarısından bir akıllı telefondan yerel arama yapmak aynı gün içinde mağazayı ziyaret sonunda.
Kendiniz veya müşteriniz için Google İşletme girişini ayarlayarak başlayın. Tek yapmanız gereken "Şimdi Başlayın" düğmesine basmak ve Google tarafından sunulan ilgili tüm alanları doldurmak. Google My Business'a ne kadar çok bilgi eklerseniz, girişiniz o kadar ön plana çıkacaktır. Emin olun:
- Bir işletme için "Bakkal" gibi bir kategori seçin.
- Yüksek kaliteli ve yüksek çözünürlüklü görüntüler yükleyin
- Bilgilerinizin her platformda eşleşmesini sağlayın
- İletişim için yerel bir numara kullanın
- Girişinize beş yıldızlı bir puan vermek için yorumları teşvik edin
Bir Google My Business listesinden yararlanmak, hedef kitlenizin siteye tıklamadan önce şirketiniz hakkında bilinçli bir karar vermeleri için ihtiyaç duydukları tüm bilgilere sahip olmalarını sağlayacaktır. Bu, sizin veya müşterinizin daha sıcak potansiyel müşteriler elde etmesi ve web sitenize sizden satın almak istemeyebilecek daha az insanın gelmesi anlamına gelir.
7. ADIM: SORULARI CEVAPLAMAK İÇİN YAPILANDIRILMIŞ VERİ İŞARETLEMEYİ KULLANIN
Google listelemelerinizde zaten zengin snippet'ler kullanıyorsanız, yapılandırılmış şema işaretlemesi için de bir planınız olmalıdır. Google'daki şema işaretleme , arama motorlarına verilerinizin ne anlama geldiğini söyler. Bu, müşterilerinizi ihtiyaç duydukları desteğe daha doğru bir şekilde yönlendirecek ek bilgiler ekleyebileceğiniz anlamına gelir.
Listelerinize ek şema işaretleme bilgisi sağlamak, onlara rekabette öne çıkmalarını sağlamak için ekstra bir son dokunuş sağlar. Örneğin, bir ürün sayfasına "ürün fiyatı" gibi bir şey veya ürünün bulunabilirliği hakkında bilgi ekleyebilirsiniz.
Alternatif olarak, bir arama sonucunu gören kişilere başka seçenekler de sunabilirsiniz. Girişinizle karşılaşabilecek bazı kişilerin biraz farklı bilgilere ihtiyaç duyabileceğinden endişeleniyorsanız, bu mükemmel bir seçenek olabilir.
Örneğin, Google'dan, müşterilerin ek bilgilere ihtiyaç duymaları durumunda "atlayabilecekleri" arama sonuçlarınızla birlikte diğer sayfaları listelemesini isteyebilirsiniz.
Bir web sitesinde çalışırken, yapılandırılmış verileri tasarım sürecinize dahil etmek birçok olumlu şey yapar. İlk olarak, arama motorunun işini kolaylaştırır, böylece sizin veya müşterinizin daha üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Ek olarak, web listelerinizin daha kapsamlı ve değerli olacağı anlamına gelir.
UX, hedef kitlenize bir markayla mümkün olan en iyi deneyimi sunmakla ilgili olduğundan, bu, arama sonuçlarında ihtiyaç duydukları bilgileri aldıklarından emin olmakla başlar.
Sürekli İyileştirin ve Deneyin
UX öğelerini arama motoru listelerinize yerleştirmeye başladığınızda, ilgili gelişmelerden haberdar olmanızın çok önemli olduğunu unutmayın. Sonuçta, herhangi bir kitlenin ihtiyaçları çok hızlı değişebilir. Müşterilerinize ve en çok ne tür bağlantılara tıkladıklarına dikkat etmek size birçok değerli veri sağlayacaktır. Başlıklar, resimler, öne çıkan snippet'ler ve UX'i etkileyebilecek diğer şeyler gibi şeyleri A/B testi yapmak için Google analitiğini kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda Google arama algoritmalarının da sürekli değiştiğini belirtmekte fayda var. Farklı sayfalarda bölünmüş testler yapmak, müşterilerinizin ne istediği konusunda size bir fikir verecektir. Ancak, rekabette geri kalmaktan kaçınmak istiyorsanız Google Arama ile ilgili en son belgelere göz atmanız gerekir.
İstisnai UX'in çoğu yönü gibi, SERP pozisyonunuzda uzmanlaşmak bir “ayarla ve unut” stratejisi değildir. Bunun yerine, müşterilere UX ve SEO'yu etkili bir şekilde birleştirebileceğinizi göstermek istiyorsanız, bilginizi sürekli olarak genişletmek için çalışmanız gerekir.
Arama motoru beklentilerine uyum sağlamak için yapmanız gerekebilecek değişikliklere ilişkin raporlar ve öngörüler sunmak için ayarlanmış çok sayıda araca sahip olduğunuzdan emin olun.
SERPS'de UX'ten En İyi Şekilde Yararlanma
UX'te, düğmelerinizi mobil cihazlarda tıklanabilir hale getirmekten veya kaydırmanın sorunsuz olmasını sağlamaktan daha fazlası olduğunu unutmak kolaydır. Bir tasarımcı veya geliştiricinin bir marka için mükemmel UX sunması için, bir şirketin ve müşterinin sahip olduğu her etkileşimi dikkate alması gerekir.
Bu, bir web sitesinin çoğu zaman arama motorlarında listelendiğinde göründüğü şekilde başlamak anlamına gelir. SEO listenizi doğru yapmak, yalnızca iyi bir sıralama şansınızı artırmaz. Bu strateji aynı zamanda kitleniz nezdinde itibarınızı artırır ve alıcı yolculuğunda daha anlamlı anlar sunar.
SERP'lerde UX'in gücünü hafife almayın.